Fan van Alfabet

Fan van Alfabet

July 21, 2020 Off By tessakoop

Als je leerkracht bent heb je er vast al van gehoord en als je ouder bent mag dit boek eigenlijk niet ontbreken in de kast van je kind: Alfabet. Het boek is geschreven door Charlotte Dematons, die eerder het bejubelde boek ‘Nederland’ schreef, en gaat – inderdaad – over het alfabet.

 

Alfabet leren kennen

Het doel van het boek is dat jonge kinderen het alfabet leren kennen. Dat gebeurt op een heel originele wijze in dit boek, want op elke pagina staat één letter centraal. De pagina is gevuld met afbeeldingen waarop je als kind lekker kunt speuren naar allemaal woorden die met die ene letter beginnen.

De hoofdpersoon in het boek Alfabet is de letterdief. De letterdief gaat er met de letters vandoor. Wie goed speurt, kan de letterdief op elke pagina terugvinden.

 

Spelenderwijs

Wat is zo goed aan dit boek? Om te beginnen is het een heel ongedwongen boek waarbij kinderen met het alfabet geconfronteerd worden. Letters die ze al kennen of nog niet krijgen per letter de tijd en aandacht die soms nodig is om een letter eigen te maken. Het is echter niet zo dat dit boek alleen voor beginnende lezers geschikt is. Zelfs kleuters smullen van de letterdief!

Wie goed kijkt ziet heel veel verborgen aanwijzingen. Zo is het ook voor ouders erg leuk om dit boek te bekijken, want je zal elke keer weer nieuwe details vinden.

Boeken spreken doorgaans vooral taal aan, maar daar houdt het in Alfabet niet op. Je kunt prima rekenen koppelen aan het boek! Bijvoorbeeld door de koeien in de wei te tellen of het aantal auto’s  uit te zoeken. Er is dus voor elk vakgebied wel een opgave te bedenken waarmee je dit boek heel breed in kunt zetten!

 

Bruikbaar in de bovenbouw

Zelfs bovenbouwleerkrachten hebben het boek Alfabet in hun armen gesloten, want het biedt heel veel mogelijkheden. Kinderen kunnen eindeloos blijven ronddwalen in deze pagina’s, omdat er zoveel verhalen te bedenken zijn. Dat is dan ook een taak die veel bovenbouwleerkrachten hun leerlingen geven: schrijf een verhaal over wat je in het boek Alfabet ziet. Of je daar de letterdief wel of niet in terug laat komen is om het even.

Het boek kan ook dienen als leidraad om iets over jezelf te vertellen, over je omgeving, over je huis of over je dorp. Verzin zelf legendes of koppel legendes terug aan de hand van plaatjes in het boek. Op die manier wordt de fantasie lekker geprikkeld en krijgt het boek een creatieve dimensie.

 

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat ik erg te spreken ben over Alfabet van Charlotte Dematons. Na ‘Nederland’ verwent zij haar lezers opnieuw met een prikkelend boek waar je heel veel kanten mee uit kunt. Wat mij betreft mag er in elke klas van Nederland een exemplaar van dit boek voor handen zijn. En nog leuker is het om dit boek thuis aan te schaffen en te bespreken met je kinderen. Je zal er nog lang niet op uitgekeken raken!

Bestel het boek via bol.com of ga naar de boekwinkel om het aan te schaffen!