Overzicht van alle IEP-toetsen
De IEP-toets is een van de bekendste en meest gebruikte toetsen binnen de basisschool. De IEP-toetsen zijn LVS-toetsen, oftewel toetsen die vanuit een leerlingvolgysteem worden afgenomen.
In dit artikel vertellen we je alles over de IEP-toetsen op de basisschool, het leerlingvolgysteem en IEP.
Wat is een leerlingvolgysteem?
Een leerlingvolgsysteem (LVS) is een verplichte methode om de ontwikkeling van alle leerlingen op de basisschool te volgen. Een LVS monitort of er sprake is van groei, stilstand of achteruitgang. De meeste LVS toetsen twee keer per jaar de belangrijkste vakken en laten op die manier zien hoe de ontwikkeling verloopt.
IEP is een van de leerlingvolgsystemen waar een school uit kan kiezen. Naast IEP heb je bijvoorbeeld ook Dia, bekend van de Dia-toetsen, Leerling in Beeld, van de Leerling in Beeld-toetsen en Boom Test Onderwijs.
IEP-toetsen
De IEP-toetsen zijn onderverdeeld in drie thema’s, namelijk IEP hart, IEP handen en IEP hoofd. De toetsen van IEP hart gaan over het welbevinden van een kind op school. Je zou deze kunnen vergelijken met de sociaal-emotionele vragenlijsten of ZIEN. Het zijn toetsen die nagaan of een kind lekker in zijn vel zit, gelukkig is en daarin ook groei laat zien. IEP handen gaat over kwaliteiten van kinderen en wordt gebruikt om talentonderwijs aan te kunnen bieden.
IEP hoofd is de belangrijkste toets. Dit gaat namelijk om de cognitieve ontwikkeling, oftewel de ontwikkeling op het gebied van keren. Bij IEP hoofd worden toetsen afgenomen voor de volgende vakken:
- Rekenen en wiskunde
- Taal en spelling
- Begrijpend lezen en woordenschat
De IEP-toetsen worden afgenomen vanaf groep 3 en vinden twee keer per jaar plaats. De school kan zelf kiezen of dit in het begin, midden of eind van een lopend schooljaar is. Bij voorkeur wordt er wel ieder jaar op hetzelfde moment getoetst, zodat de scores eerlijk vergeleken kunnen worden.
Groep 3 tot en met groep 8
Waar kinderen in groep 3 beginnen met lezen en schrijven en rekenen wordt aangepakt, zijn leerlingen in groep 6 al een stuk verder en zijn de kinderen in groep 8 belangrijke kerndoelen aan het afronden.
De toetsen van IEP houden daar dan ook zeker rekening mee. Iedere toets is op het niveau van het kind op dat moment. Kinderen worden niet bevraagd op zaken die nog niet behandeld zijn. Ook worden de IEP-toetsen dusdanig afgenomen dat er geen kinderen met elkaar vergeleken worden.
De afkorting IEP staat voor Inzicht Eigen Profiel en het draait er bij deze toetsen om dat ieder kind zich op een eigen manier ontwikkelt en dat het niet nodig is kinderen met elkaar te vergelijken.
IEP doorstroomtoets in groep 8
De laatste toets is de IEP doorstroomtoets. Deze vindt plaats in groep 8 van de basisschool en is erg belangrijk. Het is een toets die het verschil kan maken in niveau. Wanneer het schooladvies namelijk lager is dan de score van de doorstroomtoets, kan de school het advies naar boven bijstellen en kan een leerling doorstromen naar hoger onderwijs dan geadviseerd.
De IEP doorstroomtoets toetst nog eens alle vaardigheden die in groep 8 beheerst moeten worden. De toets duurt twee ochtenden en duurt steeds twee uur. De vakken rekenen, begrijpend lezen en spelling staan hierbij centraal.
Er zijn veel ouders die kiezen voor de doorstroomtoets oefenen met hun kind, omdat ze meer zekerheid willen. Het is dan belangrijk om goed en degelijk oefenmateriaal aan te schaffen en niet zomaar willekeurig te gaan oefenen. Voor je het weet oefen je de verkeerde stof of, nog vervelender, de verkeerde vraagstelling.
Conclusie
De IEP-toetsen maken onderdeel uit van het LVS van IEP. Dit volgt leerlingen vanaf groep 3 tot en met groep 8 en houdt in kaart hoe een leerling zich op eigen niveau ontwikkelt. De laatste toets is de IEP doorstroomtoets van groep 8. Deze kan ervoor zorgen dat een leerling hoger uitstroomt dan is geadviseerd.