Review: Spelling Oefenen voor Groep 7

Review: Spelling Oefenen voor Groep 7

February 20, 2020 Off By tessakoop

Uitgeverij Pumbo stuurde me onlangs een reviewexemplaar van het oefenboek “Spelling Oefenen voor Groep 7” en vroeg me er een artikel aan te wijden. Omdat ik spelling belangrijk vind, wil ik daar graag gehoor aangeven.

Wil je weten om welk product het gaat? Het gaat om de volgende titels:

Ik heb alleen het laatste boek gekregen (een combinatie van beide boeken) en zal dus daarop mijn reviews baseren.

 

Wat krijg je?

Met het oefenboek “Spelling Oefenen voor Groep 7” krijg je precies in huis wat de titel doet vermoeden: een oefenboek voor spelling in groep 7. Het boek richt zich alleen op groep 7 (maar zou ook in groep 8 nog best gebruikt kunnen worden).

Het boek heeft een zwarte kaft met een schip erop (waarvan de suggestie leeft dat dit op het kofschip gaat, wat niet al te origineel is) en ziet er strak en stoer uit. Wat dat betreft past het bij de leeftijdsgroep.

De softcover gaat makkelijk open en kun je goed gebruiken om uit te werken, al kun je er ook voor kiezen de opdrachten op een los blaadje of schrift te maken.

Review Spelling Oefenen Groep 7

Het oefenboek net uit de verpakking.

Inhoudelijk

De inhoudsopgave liegt er niet om: er zit heel oefenmateriaal in dit boek. Het oefenmateriaal is verdeeld in clusters van steeds 4 lessen (spelling – werkwoordspelling – spelling – grammatica) en dan een afsluitende toets. In enkele gevallen is de grammaticales vervangen door een les in leestekens (die ook wel weer onder grammatica te scharen zijn).

Er is onderscheid in spelling niet-werkwoorden en werkwoordspelling. Dat onderscheid is duidelijk en prettig voor wie gerichter wil oefenen op één van beide onderdelen. Elke les wordt een nieuwe categorie aangeleerd. Deze wordt goed herhaald.

In de toets komen alle onderdelen ruimschoots terug en kun je bepalen hoe goed je het gedaan hebt.

Al met al lijkt het oefenboek zeer compleet. Zeker ook omdat er theoretische onderbouwing aanwezig is van alle regels niet-werkwoorden, maar ook op het gebied van werkwoordspelling en grammatica. Wil je weten wat het lijdend voorwerp ook alweer was? Het staat er allemaal in.

Je krijgt dus een compleet pakket in handen waarmee je zeker een bijdrage zal leveren aan de spellingvaardigheden van je kinderen.

 

Voordelen en nadelen

Tijd om de voor- en nadelen even op een rijtje te zetten.

Voordelen:

  • Zeer uitgebreid, met heel veel oefenmateriaal.
  • Alle regels voor spelling in groep 7 worden goed uitgelegd en kunnen geoefend worden.
  • Dit boek zal helpen bij achterstanden, maar ook om goed bij te blijven (spelling te trainen).
  • Een goede voorbereiding op de belangrijkste toetsen van groep 7, waaronder de Cito’s en de Entreetoets.

Nadelen:

  • Een vrij dik boek, als je het combipakket neemt.
  • Het boek is duur (€ 147 voor de combi, € 97 voor losse delen), ook al krijg je er veel voor terug.

 

Conclusie

Hoewel het een duur boek is, zie ik zeker een enorme meerwaarde voor kinderen die nu in groep 7 zitten en met spelling mee willen blijven komen. Ouders die het boek kunnen betalen, zullen hier een heel jaar mee uit de voeten kunnen (of in versneld tempo een achterstand inhalen). Ik zag dat voor de kleinere portemonnee er ook digitale versies aanwezig zijn. Die schelen zo’n € 30 per exemplaar. Nog steeds veel geld, maar zeker de investering waard.

Klik hier om mijn versie € 147) te bekijken.