Bomberbot jij al?
Onlangs heb ik voor het eerst met Bomberbot gewerkt en ik moet zeggen: ik was gelijk verkocht. Wat een fantastisch programma is dat! Helemaal klaar voor digitale geletterdheid, 21e eeuwse vaardigheden, programmeren en ga zo maar door.
Wat is Bomberbot?
Bomberbot is een programma waarmee je kinderen kunt leren programmeren. Het kan ingezet worden vanaf groep 6 en heeft genoeg stof voor twee leerjaren. Ieder leerjaar heeft een stuk of 20 missies. In het eerste leerjaar leer je een robotje (de Bomberbot, neem ik aan) programmeren zodat het zich een weg door een digitaal landschap baant. Onderweg moet het Bomberbotje steen weghakken en muntjes (sterren) verzamelen. Als dat gelukt is, speel je een level uit.
Een les bestaat ook uit een deel unplugged (offline). Daarbij wordt een situatie nagebootst waarbij programmeren handig zou zijn. Zo zijn er opdrachten waarbij je in tweetallen de ander moet instrueren van de ene kant van het lokaal naar de andere kant te lopen. Doel: kort en bondig, heel duidelijk (en vooral: heel logisch) opdrachten formuleren.
Voordelen van Bomberbot
De grootste voordelen van Bomberbot vind ik dat het een gebruiksvriendelijk programma is. Leerkrachten krijgen (ook als ze digitaal minder onderlegd zijn) een duidelijke handreiking aangeboden en kinderen kunnen in de online omgeving heel goed oefenen. Daarbij geldt dat fouten maken mag en kinderen van elkaar en met elkaar leren. Net als echte programmeurs kunnen ze stukjes code uitwisselen.
Ook pseudocode staat in Bomberbot centraal. Dat betekent dat de kinderen op speelse wijze al veel kennis beginnen te maken met de programmeertaal! Allemaal voordelen die prima passen in een les van pakweg drie kwartier.
En de kinderen? Die juichen als ze Bomberbot op het programma zien staan.
Meer weten?
Ik ben erg enthousiast over Bomberbot, maar ik heb er pas één keer mee gewerkt. Daarom verwijs ik je door naar de website van de makers zelf. Lees daar wat Bomberbot precies inhoudt, want ik ben vast nog heel veel vergeten.